Datacenters: “Onze markt is tot stilstand gekomen”

De Nederlandse digitale infrastructuursector maakt een enorme groei door en innovaties volgen elkaar in een rap tempo op. Vooral hostingbedrijven maken een stormachtige groei door en ook de hoeveelheid personeel dat nodig is om die groei bij te benen is enorm.

Helaas is er ook een deel van de markt dat naar eigen zeggen volledig tot stilstand is gekomen en waarbij helemaal geen sprake meer van innovatie is. Daarbij gaat het om datacenters. Dat blijkt uit een summit die door ChannelConnect is georganiseerd en waar ISP Today over bericht.

Opvallend is dat zelfs dat nadrukkelijk “on the record” de volgende citaten van Gijs van Gemert, CEO van Serverius door ISP Today zijn opgeschreven: “Colo is dood” en “We zien weinig innovaties”.

Deze passage uit het artikel op ISP Today bevestigt de woorden van Van Gemert:

Dat is wat datacenters zien gebeuren met de colo klanten. Als je daar dieper induikt valt direct op dat de meeste colo klanten een duidelijk beeld heeft van wat ze nodig hebben. Als ze overstappen naar een hyperscaler is dat vanwege groei, flexibiliteit en kosten. Grappig genoeg worden die zelfde argumenten gebruikt door ex-colo huurders die weer terug migreren van een grote cloud aanbieder naar een lokale colo aanbieder. Dat is een beeld dat we in Nederland zien, maar ook in de buurlanden links en rechts komt dat voor.

Uit de summit die door ChannelConnect is georganiseerd kan dus de conclusie worden getrokken dat lokale colocatie én een grote cloudproviders als Amazon, Google en Microsoft uitwisselbaar zijn. Het onderscheidende vermogen en de concurrentiepositie van Nederlandse datacenters is dus héél erg klein aan het worden.

Wanneer grote cloudproviders dus nóg verder optimaliseren en goedkoper worden dan zullen Nederlandse datacenters steeds meer aan relevantie verliezen zo kan worden geconcludeerd uit de verslaggeving over het open gesprek tussen de CEO’s van Cellnex (voorheen Alticom), Colohouse, Datacenter.com, Interconnect, maincubes en Serverius.