Digitale infrastructuur is gebaat bij regulering

Alle regulering die op de digitale infrastructuur afkomt is indrukwekkend voor bedrijven in de sector die moeten wennen aan een hogere mate van regeldruk. Het heeft echter ook een positieve kant namelijk dat de sector daardoor meer een gelijke van andere sectoren wordt waar al sprake van strenge regulering is.

Vandaag is er op ISP Today een artikel verschenen over het feit dat een aanbieder van digitale infrastructuur een risico kan zijn voor een onderaannemer van een financiële instelling zoals een bank:

De hele keten, waar je als provider maar een kleine schakel van uitmaakt, wordt doorgelicht. Als je klant zijn zaakjes niet voor elkaar heeft kan hij zijn opdracht als leverancier of onderaannemer van een financial kwijtraken. De cijfers lijken aan te geven dat zoiets vaker voorkomt en zal voorkomen dan we ons realiseren. Het kan verklaren waarom jij weer klanten en/of omzet kwijtraakt.

Wanneer bedrijven in de digitale infrastructuur een strakker regulatory framework is, dan wordt het voor hen makkelijker om bij te dragen aan de compliance van hun afnemers die op hun beurt weer leverancier zijn van bedrijven die eveneens aan strenge regulering zijn onderworpen.

De invoering en daarmee gepaarde gaande implementatie van nieuwe regulering zal een investering van bedrijven in de digitale infrastructuur vergen. Gelukkig zijn bedrijven in de digitale infrastructuur over het algemeen financieel kerngezond en kunnen zij die last dragen.

Het is vooral belangrijk dat er door de wetgever rekening wordt gehouden met de belangen van de bedrijven die het betreft en duidelijke definities in wetgeving op te nemen, zo stelt Stichting DINL:

De termen vliegen je dan ook om de oren. Diensten van de informatie maatschappij, mere-conduit, digital service providers, aanbieders van essentiële diensten, platforms, hostingproviders, cloudproviders, serviceproviders, aanbieders van communicatiediensten, gegevensverwerkers en ga zo maar door. Het is vaak onduidelijk wie precies onder die definities vallen en wie niet.

Hier valt voor de digitale infrastructuur én de BV Nederland winst te boeken. Het fundament van de Nederlandse infrastructuur wordt namelijk gevormd door enkele, unieke spelers zoals internet exchanges én vele honderden kleine financieel kerngezonde IT-bedrijven zoals hostingbedrijven. Juist deze bedrijven zijn gebaat bij duidelijke definities zodat direct duidelijk is hoe zij compliant kunnen zijn.