DINL directeur Michiel Steltman over Huawei en Kaspersky: “Barbertje moet hangen”

DINL directeur Michiel Steltman klaagt in een opinie op AG Connect over verdachtmakingen aan het adres van technologiebedrijven door de politiek en media. Daarbij voert hij Huawei en Kaspersky op als slachtoffers.

Des te opvallender is het dat er vandaag door De Volkskrant bericht over het feit dat er Huawei een verborgen achterdeur zou hebben naar de klantgegevens van één van de drie grote telecomproviders.

Er valt daarnaast nog iets anders op in de opinie van Steltman. Minister van Justitie Grapperhaus besloot vorig jaar mei dat de anti-virus software van Kaspersky niet meer door de overheid mag worden gebruikt. Kaspersky huurde Brenno de Winter in om daar onderzoek naar te doen.

Steltman schrijft hierover in zijn opinie:

Brenno de Winter, bepaald niet iemand die zachtzinnig omgaat met bedrijven, onderzocht de kwestie en vond niets dat de vermoedens onderbouwde. De minister zelf gaf uiteindelijk toe dat een en ander niet echt gelukkig was aangepakt.

Steltman lijkt hier niet te onderkennen dat De Winter geen onafhankelijke journalist meer is, zoals Tweakers ook nadrukkelijk opmerkt. De Winter is door Kaspersky betaald om dit onderzoek uit te voeren. Daarnaast kan ik in de berichtgeving over het onderwerp nergens vinden dat de minister zou hebben toegegeven dat hij een en ander niet echt gelukkig heeft aangepakt.

Over Huawei stelt Steltman het volgende in zijn opinie:

Ook bij Huawei is er nu sprake van een omgekeerde bewijslast. Het bedrijf zit net als Kasperky in de onmogelijke positie te moeten bewijzen dat vermoedens niet waar zijn. En zolang het tegendeel niet bewezen is regeert de twijfel, want waar rook is moet wel vuur zijn. Newssite Bloomberg voelde zich in die sfeer veilig genoeg om een bevinding van Vodafone uit 2012 over een onopgemerkte telnet poort te presenteren als zo’n bewust ingebouwde achterdeur. Kan een telnet poort dan niet onveilig zijn? Ja, dat kan zeker, maar het zegt niets over achterdeuren of spionage. Kwetsbare features zitten in apparatuur van allerlei fabrikanten, of ze nu uit de V.S., Europa of Azië afkomstig zijn. Barbertje moet kortom hangen, om een ander spreekwoord aan te halen.

Vandaag bericht De Volkskrant dat Huawei een achterdeur zou hebben naar de klantgegevens van één van de drie grote telecomproviders: Vodafone/ Ziggo, T-Mobile/Tele2 of KPN. Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, stelt dat dit klinkt als “een smoking gun met mogelijk geopolitieke consequenties”.

In de laatste alinea van zijn opinie schrijft DINL-directeur Michiel Steltman:

Dat vertrouwen te voet komt en te paard kan gaan zou ons als industrie niet bang moeten maken maar ons juist aan moeten sporen om zorgvuldiger met dat vertrouwen om te gaan. In ons eigen belang.

Dat lijkt mij een heel goed advies.